Gastric sleeve

Alles over een gastric sleeve

Wanneer een gastric sleeve operatie wordt uitgevoerd, wordt een groot stuk van de maag weggehaald. Het darmstelsel wordt bij een gastric sleeve operatie niet aangepast

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Middels een kijkoperatie zal de chirurg ongeveer tweederde van de maag verwijderen. Wat overblijft is een kleinere maag in de vorm van een buis. het volume van de nieuwe kleinere maag ligt ongeveer tussen de 100 en 150 milliliter.

Het effect van een gastric sleeve

Met de nieuwe kleinere maag zal het consumeren van een klein beetje voedsel al snel een vol gevoel geven in de maag. Een hongerig gevoel zal minder zijn wat resulteert in daadwerkelijk minder eten. Doordat je minder voedsel zal gaan consumeren zal het resultaat zijn dat je af gaat vallen. Dat het hongergevoel minder zal zijn komt doordat het deel van de maag dat verwijdert is zorgde voor de aanmaak van het ‘hongerhormoon’. Het darmstelsel wordt bij een gastric sleeve operatie niet aangepast.

Verwacht resultaat

Gemiddeld vallen patiënten van een gastric sleeve operatie tussen de 60 en 70 procent van hun overgewicht af. In slechts enkele gevallen raken patiënten al hun overgewicht kwijt. Gelukkig is het doel van een gastric sleeve de gezondheid te verbeteren door het bereiken van een gezonder gewicht en daarmee een hogere kwaliteit van leven te behalen.

Wanneer wordt een gastric sleeve toegepast?

De gastric sleeve operatie is een goed alternatief voor de gastric bypass operatie. Het effect van de gastric sleeve is vergelijkbaar als het om gewichtsverlies gaat. Er wordt gekozen door de patiënt om voor een gastric sleeve te gaan op basis van voorkeur of eetgedrag. Ook kan het zijn dat een gastric bypass operatie niet mogelijk is vanwege de lengte van de darm of eerdere operaties aan de buik.

Hoe gaat de operatie in zijn werk?

Middels een kijkoperatie zal de chirurg ongeveer tweederde van de maag verwijderen. Wat overblijft is een kleinere maag in de vorm van een buis. het volume van de nieuwe kleinere maag ligt ongeveer tussen de 100 en 150 milliliter.

Herstel na de operatie

De duur van het herstel verschilt per patiënt. Gemiddeld ligt de revalidatieduur tussen de drie en zes weken. Dit kan natuurlijk korter zijn, maar soms duurt het langer voordat een patiënt volledig is hersteld.

Bijwerkingen van een gastric sleeve


Net als vele andere operaties brengt ook de gastric sleeve risico’s met zich mee. Laat je vooraf goed informeren door de specialist. Mogelijke bijwerkingen van een gastric sleeve operatie zijn hieronder weergegeven.

Lekkages


Tijdens de gastric sleeve operatie worden nieuwe verbindingen rond de maag gemaakt. Deze nieuwe verbindingen kunnen gaan lekken, dit komt het meeste voor rondom de maag. Een grote factor die meespeelt in dit risico is wanneer de patiënt te veel eet, dit kan voor lekkage zorgen. Lekkages zijn bij een gastric sleeve goed te verhelpen.

Zwellingen en overgeven


Na de operatie is het mogelijk dat de maag wat opzwelt. De doorgang van de nieuwe maag richting de dunne darm kan hierdoor wat smaller worden. Een resultaat hiervan is dat je misschien moet overgeven. Zwellingen verdwijnen een paar dagen na de operatie vanzelf en ook het overgeven zal hierdoor stoppen. Blijven klachten bestaan neem dan contact op met je specialist, deze kan de vernauwingen dan verhelpen.

Galstenen


Omdat je na de operatie snel zult afvallen loop je risico dat je galstenen kan krijgen. Galstenen zijn een vervelende aandoening die langdurig kan aanhouden.

Tekort aan vitaminen


Doordat de maag verkleint is zullen bepaalde vitaminen minder goed worden opgenomen. Omdat er ook kleinere maaltijden zullen worden genuttigd krijg je van sommige vitaminen misschien minder binnen. Het is van belang dat je dus extra vitaminen naar binnen moet krijgen. Er bestaan speciale vitaminen recepten voor mensen die een gastric sleeve operatie hebben gehad.