Maagballon

De maagballon

Een maagballon is een andere manier om het volume van de maag te verkleinen. Het voordeel van een maagballon is dat er geen operatie bij aan te pas komt.

Een maagballon, wat is dat?

Een maagballon is gemaakt van een zacht silicoon materiaal. deze wordt via de mond en de slokdarm geplaatst in de maag. De maagballon zorgt ervoor dat je al snel een vol gevoel krijgt in je maag en dus zo je voedselinname kan beperken/verminderen. De maagballon helpt je dus om een nieuw voedingspatroon aan te leren wat enorm goed helpt om af te vallen. Het grote voordeel van een maagballon is dat de maag verkleind kan worden zonder dat er een operatie aan te pas komt. Dit maakt de maagballon een uiterst veilige methode.

Duur van een maagballon

Anders dan bijvoorbeeld een gastric bypass is de maagballon een tijdelijke mogelijkheid om de maag te verkleinen en dus gewichtsverlies te realiseren. Een maagballon blijft ongeveer zes maanden lang in de maag. Hierna zal het maagzuur de ballon aantasten in een zodanige vorm dat de maagballon kan gaan lekken. Dit zal vrijwel meteen gemerkt worden door de patiënt. Ook zal het urine van de patiënt een andere kleur krijgen wanneer de maagballon lekt. De maagballon zou via een natuurlijke manier het lichaam kunnen verlaten, maar veiliger is om de ballon door de specialist te laten verwijderen. Dit is een vrij simpele ingreep.

Plaatsing van de maagballon

Een maag,- darm,- leverarts of internist zal de specialist zijn die een maagballon kan plaatsen. Via een endoscopie wordt de nog lege ballon aan een slang de maag ingebracht. hierna wordt de ballon gevuld met een zoutoplossing. Het uiteindelijk volume van de maagballon is ongeveer 500 milliliter. De maagballon is nu groot genoeg om ervoor te zorgen dat het hongergevoel verdwijnt en je je verzadigt voelt. Vervolgens wordt de slang uit je mond gehaald en blijft de ballon in de maag zitten. De ballon die nu in de maag zweeft zorgt niet alleen voor een verzadigd gevoel, maar zorgt er ook voor dat voedsel langzamer wordt getransporteerd van de slokdarm naar de maag.

Wanneer een maagballon wordt geplaatst gebeurt dit poliklinisch door een specialist. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten, de patiënt zal onder een roesje zijn. Nadat de ballon geplaatst is kan je je wat misselijk voelen en wordt het dus afgeraden zelf naar huis te rijden.

Na de plaatsing van de maagballon

De eerste paar dagen nadat de maagballon is geplaatst zullen wat ongemakkelijk zijn. Krampen, een misselijk gevoel en overgeven komt voor. uiterst belangrijk is dat je instructies van de uitvoerend arts opvolgt en ook veel drinkt. Om eventuele pijn te verlichten zijn medicijnen beschikbaar. De eerste week nadat de ballon is geplaatst mag je geen zware activiteiten verrichten. Na de eerste week kan je al je activiteiten weer oppakken en wordt het zelfs aangeraden veel te bewegen.

 

Wat mag je eten?

Een maagballon maakt onderdeel uit van een groter plan om tot een gezonder eetpatroon te komen. Het beste is wanneer een diëtiste, een beweegcoach en een psycholoog de patiënt begeleiden naar een gezonder eetpatroon. Met alleen een maagballon zal er helaas geen blijvend resultaat worden bereikt. Je kunt en mag niet zoveel eten met een maagballon als dat je vroeger deed. Met een maagballon zillen vet eten en snoepen zorgen voor een misselijk gevoel. Alchohol is met beperkte mate toegestaan.

Verwacht gewichtsverlies

Wanneer je je goed houdt aan de aanwijzingen van de uitvoerend arts en diëtiste, verliest de gemiddelde patiënt 15 tot 20 procent van zijn of haar lichaamsgewicht. De maagballon is dus alleen effectief wanneer er wordt gewerkt met een aangepast dieet en lichaamsbeweging. De ervaring wijst uit dat heel veel patiënten na de verwijdering van de maagballon hun eetpatroon in stand weten te houden en dus een gezonder eetpatroon overhouden. Dit komt doordat je een half jaar lang de tijd hebt om aan dit gezonde eetpatroon te wennen.

Wanneer kom je in aanmerking

De maagballon is een goede oplossing voor mensen die met gewone diëten of andere programma’s niet van hun overgewicht afkomen. Ook is de ingreep geschikt voor mensen met extreem overgewicht die geen operatieve ingreep willen. Vanaf 15 kilo overgewicht komen patiënten in aanmerking voor een maagballon.